Last van schimmel? Lees hier hoe je schimmel verwijdert

Hoe kan ik schimmel verwijderen? Allereerst zijn er tal van soorten schimmels ( lage bacteriën ), waarvan sommige op specifieke voedselbronnen goed gedijen. In dit kennisartikel leggen we uit wat schimmels zijn en hoe je schimmel kunt verwijderen.

Wat zijn schimmels?

Schimmels zijn eencellige of meercellige organismen die behoren tot het rijk van de Fungi. Ze gedijen in diverse omgevingen en voeden zich door het afbreken van organisch materiaal, zoals dode planten, dieren en voedsel. Sommige schimmels zijn nuttig, zoals bij het produceren van voedsel en medicijnen, terwijl andere schimmels schadelijk kunnen zijn, zoals bij het veroorzaken van ziekten en allergieën.

Zijn schimmels altijd ongewenst?

Schimmels zijn niet altijd ongewenst sterker nog de soorten welke voor consumptie geschikt zijn, zoals bijvoorbeeld schimmelkaas en gekristalliseerde vanillestokjes waar helder witte schimmel op gegroeid is en bedenk dat de prijzen van dergelijke vanillestokjes per kilo variëren van € 120,00 tot € 4000,00 per kilogram.

De ongewenste schimmels daarentegen kosten geld om bestreden te worden en als de sint op zijn schimmel eens per jaar ons NL landje aandoet kost dat ook geld.

Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat schimmels je altijd geld kosten het kan veel zijn het kan weinig zijn maar het gaat je kosten:)

Waar krijgen schimmels kans in een woning?

Vrijstaande woning of rijtjes huis zit altijd een afvoersysteem per woning in een woningcomplex daarentegen is er altijd een afvoersysteem netwerk.

In een woningcomplex afvoersysteem netwerk. is er natuurlijk altijd meer opeenhoping van vuil en komen daardoor schimmels en stank vrijwel altijd voor.

Vrijstaande woning kan met hoge druk en een zogeheten hogedruk nozzle behandeld worden waarbij de leidingen doorgeblazen worden en de nozzle is dusdanig dat deze alle richtingen opspuit in de leiding en de meest krachtige stralen zijn achterwaarts waardoor de gehele hogedruk slang zich een weg baant door de leiding en je kunt dit door een gerenommeerd schoonmaakbedrijf of een loodgietersbedrijf laten uitvoeren.

In een woningcomplex kan je als bewoner helaas alleen telkens opnieuw de gevolgen bestrijden gezien het feit de netwerken zich meestal bevinden in oude en of slecht gebouwde panden wat ik in mijn werkverleden maar al te vaak ervaren heb. Daarbij komt ook nog eens hoe media kanalen halleluja verhalen verkopen met prachtige afbeeldingen en of videootjes erbij die vaak meer dan € 180.000,00 kosten om te maken en beweren daarin dat je wel even dit of even dat kunt doen “en hup probleem gefixt” en met een glimlach zonder te kijken naar het werkgebied.

Luister goed lieve mensen niets is zomaar even gefixt en zeker niet vervuiling(en) die al aan het rotten is(zijn). Ik beweer hier dus dat als we werkelijk in in elke woning zouden kunnen kijken en met name in afvoer kanalen inclusief afvoerputjes dat we zouden constateren dat meer dan 78% schimmels bevatten en op zijn minst beginnende opeenhoping van vervuiling in het afvoersysteem.

Wat hebben schimmels nodig?

Schimmels hebben goede leefomstandigheden en een voedselbron nodig om te groeien (evenals virussen een bijpassende hoste nodig hebben). Verder houdt de ene soort het langer uit zonder zonder voedsel dan de andere. Daarbij komt dat schimmels niet altijd direct zichtbaar zijn dus als schimmelvorming visueel al waar te nemen is dan is voorkomen al niet meer mogelijk.

Wat betreft schimmel in de badkamer valt te zeggen dat de gunstige leefomstandigheden ertoe bijdragen dat schimmels zich ook daar goed thuis zijn gaan voelen om het zo maar te zeggen.

Vanuit het oogpunt van schimmels gezien is het ‘t fijnste als ze in een omgeving bevinden waar temperatuur, luchtvochtigheidsgraad en voorkeurs voedselbron aanwezig is. Denk hierbij aan brood, fruit, groente, uien, etc. En etensresten die altijd nare luchtjes veroorzaken en het voedsel wat je gewoonlijk eet ziet er dan plots onappetijtelijk uit.

Wanneer is schimmel bederf of niet?

Als ons voedsel verkleurd en vies groen/geel/wit/blauw wordt en gaat stinken ervaren we deze voedsel overrijping altijd sneller als bederven dan als voedselverrijking, zoals bij schimmelkaas, echte Parma ham en gekristalliseerde vanillestokjes. Nog verwarrender is dat de schimmel die Sinterklaas vaak tussen zijn benen heeft een wit paard is dat men Amerigo noemt:)

Waar verblijven schimmels in de badkamer?

Gunstige leefomstandigheden en voldoende aanvoer van voedsel maakt dat schimmels in huis ook terug te vinden in sanitaire ruimten zoals in de badkamer waar met name in afvoer kanalen van toilet potten, urinoirs; en in afvoer putjes van douche, bad, wastafel evenals hoeken, randen, naden van tegels en in algemeen in vochtige ruimten krijgen schimmels een zeer goede kans om te groeien en te vermenigvuldigen alle ingrediënten zijn immers aanwezig.

Wat is een goed voorbeeld van schimmelvorming?

Schimmelvorming bijvoorbeeld in de douche put waar bij elke keer douchen een nieuwe lading voedsel voor schimmels de put in stroomt en dit zijn uiteraard huid schilfers, zweet, huidvet, haren ( zelfs schaam en reet haren ), stof, vuil ( wat ook van alles kan bevatten ) en ja lieve mensen ik zeg hier onverschrokken bij hoe het is; het bevat ook minuscule hoeveelheden oorsmeer, snot, mondslijm, stront en pis.

Er is dus geen ontkomen aan gezien het feit water overal langs stroomt meestal tezamen met shampoo en vuil langs alle lichaam oppervlakten en kieren en naden zo vindt dat alles zijn weg naar en in het putje.

Schimmel in douche put is dus zeer moeilijk te voorkomen en intensief om te behandelen! Het is helaas niet eenvoudig en vaak niet mogelijk het afvoer leiding netwerk te ontdoen van smerig opgehoopt vuil wat als klonten in de afvoer kanalen zit. Daarom heeft men in de voedselverwerkende industrie altijd gescheiden goten en of afvoersystemen welke of d.m.v. CIP of juist d.m.v. Open reiniging regelmatig zelfs dagelijks volledig behandeld kunnen worden.

Hoe kan je schimmel verwijderen?

Om schimmel te bestrijden dient eerst de voedselbron weggenomen te worden in de keuken is dat uiteraard redelijk eenvoudig door het aanrecht, eettafel telkens goed te ontdoen van etensresten door deze op te rapen, bijeen te vegen, in betreffende afvalbak deponeren en de oppervlaktes klam vochtig af te nemen met een geschikt reinigingsmiddel.

De behandeling van schimmel in de badkamer vergt echter inzet en motivatie van begin tot eind, anders is de behandeling vrijwel voor niets of zelfs kan het een omgekeerd effect teweeg gebracht worden namelijk door foutief schoonmaken worden bacteriën en schimmels juist gevoed.

Zoals ik eerder omschreef bestaat de vervuiling ( voedselbron voor bacteriën / schimmels ) in douche putjes hoofdzakelijk uit eiwitten en vetten welke te behandelen zijn met een alkalisch schoonmaakmiddel dus niet een sanitair reiniger, want die zijn zuur.

Afhankelijk van de mate van vervuiling ( klein beetje groen, geel, wit aanslag zichtbaar of zwaar zichtbaar als dikke laag ) kies je de sterkte van het benodigde reinigingsmiddel en materialen.

Welke middelen zijn nodig voor een periodieke behandeling schimmel?

Voorbereidingen schimmel verwijderen in de badkamer

Voordat je überhaupt aan de klus kan beginnen dien je eerst het werkgebied vrij te maken door tijdelijk alles eruit te halen zoals bijvoorbeeld shampoo, zeep, tandenborstel, tandpasta, toiletpapier, etc. En droog verwijderen wat je droog kunt verwijderen dus ook in geval er stof aanwezig is ook eerst stofwissen en of stofzuigen.

Haal ook alvast het dekseltje van het douche putje eraf door deze voorzichtig op te wippen met schroevendraaier of bandenwipper of desnoods iets anders wat past.

Werkvolgorde schimmel in badkamer verwijderen

Je bent in de inmiddels vrij gemaakte douche ruimte waar je beschikt over (warm) stromend water dus de gehele klus kan volledig op die plek gedaan worden, enkel in geval van waterzuiger legen dien je wellicht de ruimte te verlaten om deze te ledigen in een toiletpot in een andere ruimte en je zult sowieso de tegelwanden ook schoon dienen te maken en de vloer boenen/schrobben om de douche/bad ruimte in een maal volledig behandeld te hebben.

  1. Voorspoelen: (tegelwanden / vloer)
  2. Inzetten / voor behandelen hardnekkig vervuilde plaatsen: (douche putje / eventuele randvergoring plekken)
  3. Voor reiniging licht alkalisch: (tegelwanden / vloer / douche putje / eventuele randvergoring plekken)
  4. Spoelen: (tegelwanden / vloer / douche putje / eventuele randvergoring plekken)
  5. Na reiniging licht zuren: (tegelwanden / vloer / douche putje / eventuele randvergoring plekken)
  6. Naspoelen: (tegelwanden / vloer / douche putje / eventuele randvergoring plekken)
  7. Nadrogen: (tegelwanden / vloer / douche putje / eventuele randvergoring plekken)

Conclusie

Je weet nu alles over schimmel en bovenal, hoe je schimmel kunt verwijderen. Vragen? Neem gerust contact op!

 Ad Hoc