Als u op zoek bent naar manieren om gemorste olie of vet van een vloer te verwijderen, zijn er een aantal methoden die u kunt gebruiken.

Ongeacht het type vloer waarop de olie gemorst is. Ten eerste is het belangrijk om de olie zo snel mogelijk op te ruimen, zodat het niet verder in de vloer kan trekken en erger wordt. Een optie is om absorberende materialen zoals baking soda of kattenbakvulling over de vlek te strooien om zoveel mogelijk olie te absorberen. Laat het een kort inwerken en veeg het dan voorzichtig op met behulp van spatel, keukenpapier en stoffer en blik.

Als de olievlekken op tegels zijn, kun je een mengsel maken van warm water en een milde allesreiniger of afwasmiddel om de tegels schoon te maken. Gebruik een zachte borstel om de vlekken te schrobben en spoel het gebied grondig af met schoon water.

Als de olie op steen is gemorst, is het belangrijk om een reinigingsmiddel te gebruiken dat specifiek is ontworpen voor steen, omdat sommige schoonmaakmiddelen de steen kunnen beschadigen. Gebruik een zachte borstel om de olieachtige vlekken voorzichtig te verwijderen en spoel het gebied grondig af met schoon water.

Als je olijfolie gemorst hebt, kun je een mengsel van zuiveringszout en waterstofperoxide gebruiken om de vlekken te verwijderen. Maak het mengsel tot een pasta en breng het aan op de vlekken. Laat het een tijdje zitten en veeg het dan af met een schone doek.

Verder dit artikel

Wat zijn enkele voorbeelden van gemorste olie of vet?

Wat heb ik allemaal nodig om gemorste olie of vet van een gladde vloer te verwijderen?

Noodsituatie olie of vetvlek en geen spullen bij de hand?

Standaard methode om gemorste olie of vet te verwijderen van een gladde vloer

 

Wat zijn enkele voorbeelden van gemorste olie of vet?

 • Er is gemorst op een gladde vloer zoals tegels, steen, linoleum, artoleum etc.
 • En het is een flinke hoeveelheid (bijvoorbeeld een halve liter)

Tip: Gemorste olie of vet altijd zo snel mogelijk van vloer verwijderen & klam vochtig afnemen!

 

Wat heb ik allemaal nodig om gemorste olie of vet van een gladde vloer te verwijderen?

Noodsituatie olie of vetvlek en geen spullen bij de hand?

 • Aarde of zand kunt u bijvoorbeeld pakken uit een bloempot, uit de tuin of andere dichtstbijzijnde mogelijkheid (straat / perkje etc.)
 • Schepje kunt u maken door bijvoorbeeld een stuk van een kartonnen doos af te scheuren of iets anders waarmee geschept / geschoven kan worden (bijvoorbeeld stapeltje A4 papier dubbelvouwen en gebruiken als schep / spatel
 • Plastic zakje, bakje, bord, emmer of iets anders waar ‘t vuil tijdelijk in bewaard kan worden
 • Keukenpapier, toiletpapier, tissue of iets anders waar achtergebleven vervuiling mee opgenomen kan worden (desnoods shirt!)
 • Lauw water of anders gewoon water desnoods uit bloemenvaas en liefst waar geen plantenvoedingsmiddel aan toegevoegd is

* Vermiculite korrels zijn een magnesium / aluminium silicaat en worden gebruikt om de ruimte tussen de open haard en de ombouw te isoleren waardoor deze brandwerend wordt.
* Inerte absorptievellen zijn professioneel verkrijgbaar in allerlei formaten en toepassingsgebieden ofwel absorptievellen zijn er voor…. Algemeen gebruik (schoonmaakonderhoud) alsmede voor Industriële doeleinden (Mors ongelukken). Er zijn absorptievellen die absorberen Olie (sommige soorten functioneren zelfs als de olie in water aanwezig is). Er zijn ook absorptie vellen die absorberen Chemicaliën.

Na de noodsituatie zo snel mogelijk behandelen door de standaard methode te doorlopen.

Standaard methode om gemorste olie of vet te verwijderen van een gladde vloer

 1. Gooi er direct een absorptiemiddel op! (eerst er omheen, zodat het gevangen zit en niet uit kan lopen)
 2. Dan pas de rest van buiten naar binnen bedekken tot alle olie/vet door het absorptiemiddel is opgenomen, waardoor een klonterige substantie overblijft
 3. Vervolgens met het schepje, spatel de klonterachtige substantie bijeen schuiven / pakken / rapen / opscheppen en indien mogelijk in afsluit bare, geëtiketteerde verpakking die geschikt is voor het product deponeren (dit kunt u na een eventueel noodgevalletje vanuit het plastic zakje of bakje, bord of emmer overhevelen)
 4. Dan met absorptievellen de achtergebleven vervuiling van buiten naar binnen deppend opnemen en eveneens in afsluit bare, geëtiketteerde verpakking die geschikt is voor het product deponeren
 5. Dan het licht alkalische product toevoegen aan de emmer met lauw water dosering zie verpakking (In noodgeval gewoon water of andere mogelijkheid) en de plek met een klam vochtige doek behandelen (Van buiten naar binnen met een opnemende beweging, zodat telkens de vervuiling opgenomen wordt en er niets uit kan lopen / verspreiden)
 6. Indien nodig opnieuw schoonmaken (Als er een noodgeval situatie voorafgegaan is dan is deze stap het moment dat u wel de benodigde schoonmaak middelen / materialen heeft kunnen regelen en is dit de eerste nabehandeling met schoonmaakmiddel)

Probeer de hierboven genoemde methoden en pas deze aan op basis van de specifieke vloer en de ernst van de vlekken.

Ik hoop dat dit u verder helpt:)

 Ad Hoc