Microbiologie betekend: de kennis van de levensprocessen van het “kleine’. Het “kleine” betekent in dit verband: de kleinste levende wezens die wij kennen, de micro-organismen. Letterlijk vertaald betekent dit: ‘kleine wezentjes” (beter bekend als bacteriën). Op de afbeelding hieronder is te zien hoe bacteriën onder een normale mikroskoop gezien worden; dat is met een vergrotingsfactor van ca. 1.000.
Waarom is het doel kennis micro-organismen zo belangrijk?
Het antwoord op deze vraag ligt besloten in het feit, dat deze micro-organismen een groot gevaar kunnen betekenen maar óók, dat ze zeer. nuttig kunnen zijn
Kennis van micro-organismen is daarom een belangrijk onderdeel van “hygiëne’ monitoring in de ´Food´ en in de ´Zorg´
´Food´ o.a. vlees of vis verwerkende bedrijven, restaurants, lunchrooms, broodjes zaken etc.
´Zorg´ o.a. ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, tandartspraktijken, etc,
Daarbij is allereerst van belang het nut en de schade van micro-organismen (bacteriën) te begrijpen…
Hierna heb ik voor u de speerpunten weergegeven,
HET NUT VAN BACTERIËN
Bij de productie van sommige voedingsmiddelen, o.a. “melkzuurbacteriën” > denk hierbij aan > Bereiding van snijworsten(salami),kaas, yoghurt, zuurkool
Bij de vertering van voedsel door mens en dier, o.a. “darmbacteriën > denk hierbij aan > Omzetting in door bloed opneembare stoffen
Bij de ‘reiniging” van het milieu > denk hierbij aan > omzetting van afvalstoffen
DE SCHADE VAN BACTERIËN
Bederf van voedingsmiddelen, genotsmiddelen en geneesmiddelen > denk hierbij aan > afbraak van eiwitten, vetten en suikers in niet eetbare stoffen
Oorzaak van een groot aantal verschillende ziekten > denk hierbij aan > omzetting van voedingsstoffen in giftige stoffen…