In tegenstelling tot de keuken, komt doordat de tijd dat vlees /-vleeswaren die gekocht zijn meestal niet langer dan een week bewaard worden. Vers vlees word in een huishouden meestal binnen 3 dagen bereid of men stopt het direct na aankoop in de vriezer voor later gebruik.
Kort gezegd gaat het in een huishouden altijd om kleine hoeveelheden die: -of direct na aankoop in de vriezer gedaan worden of binnen 3 dagen bereid worden (koken, bakken, braden, stoven etc…….)
De vlees producten lopen daardoor minder kans op besmetting op dan in een vlees verwerkend bedrijf welke meestal tonnen vlees per dag verwerken.
Als men in een vlees verwerkend bedrijf de reiniging of desinfectie zou overslaan zullen de aanvang-kiem-getallen te hoog zijn (bacteriën bij aanvang productie)
Te hoge aanvang-kiem-getallen kunnen al snel tot catastrofale gevolgen leiden. Zo kan het doorgroeien van bepaalde bacteriën zelfs dodelijk zijn! Denk maar aan Salmonella geschiedenis.
Tot slot:
Omdat het vlees door de consument meestal verhit wordt is het risico van ziek worden door dit vlees heel erg klein Echter, óók in de keukens ontstaan vaak ‘kruisbesmettingen’.
Via de handen wordt allerlei keukengerei (snijplanken, peper en zoutvaatjes, afwasborstels, handdoeken) en ook andere voedingsmiddelen (de salades, de soep e.d.) besmet met bijvoorbeeld salmonella bacteriën. Soms worden deze voedingsmiddelen in de koelkast bij een te hoge temperatuur bewaard. Er ontstaat dan weer groei van deze bacteriën.
Als de Salmonellabacteriën in voldoende grote aantallen aanwezig zijn, en als de consument om één of andere reden minder weerstand heeft, dan is het risico van ziek worden erg groot. De consument heeft dan géén ‘zomergriepje’, maar een “Salmonellose”.