Allereerst waarom hygiënisch verantwoord handen wassen zoals bijvoorbeeld in een vleeswarenbedrijf. Een zeer belangrijk onderdeel van de persoonlijke hygiëne in een vleeswarenbedrijf is het correct en regelmatig handen wassen.

Waarom goed handen wassen belangrijk is

Mensen komen altijd en overal in aanraking net bacteriën en andere micro-organismen. Dat is niet te voorkomen. Uit een groot aantal onderzoekingen is gebleken, dat werkers in de vlees en vleeswarenindustrie een geheel eigen ‘flora’ van bacteriën op de handen hebben zitten. Deze geheel eigen flora is daar terecht gekomen door contact met de grondstoffen, de karkassen en de overige delen. Via de handen, maar ook via de kleding worden deze bacteriën overgedragen naar minder- of niet besmette oppervlakken van vleeswaren. Het is zaak, dat de werkers in een vleeswaren afdeling daar altijd op bedacht zijn!

Hoe beschouwen meeste mensen het hygiënisch verantwoord handen wassen?

Handen wassen zoals meeste mensen het beschouwen is onjuist en zelfs tegengesteld namelijk: meeste mensen spoelen enkel hun handen even onder de kraan en noemen dit handen wassen terwijl het feitelijk verspreiden en voeden van bacteriën betreft!

Als men op dergelijke wijze de handen wast in een gerenommeerd vleeswarenbedrijf “ga je er onmiddellijk uit“, omdat de mens kan leiden tot productbesmettingen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer iemand drager is van virussen (bijvoorbeeld coronavirus) en of ziekteverwekkende bacteriën. Dat kunnen Salmonella bacteriën zijn welke via handen zijn omgeving -en dus ook de producten waarmee hij omgaat- steeds weer besmetten.

Waarneembaarheid bacteriologische vervuiling op handen

Omdat een mens zelf niet ziek hoeft te zijn van deze bacteriën, en omdat niemand kan zien of deze drager is zijn er altijd twee maatregelen gewenst.

Maatregelen om hygiënisch handen wassen te implementeren

De medewerkers dienen hygiënisch te ( kunnen ) werken. Middelen

De medewerkers dienen hygiënisch te ( willen ) werken. Motivatie

Het is lastiger om aan te tweede voorwaarde te voldoen dan aan de eerste.
Toch mogen bedrijven hierin niet tekort schieten.

Belangrijk is wel de aanwezigheid en bereikbaarheid van de hygiënevoorzieningen.
Globaal gesproken moet om tot hygiënisch werkgedrag te komen

Implementeren hygiënisch verantwoord handen wassen

Het betrachten van een uiterste persoonlijke hygiëne als volgt; geregeld handen wassen met water en zeep – zeker na een bezoek aan het toilet -, de vingernagels kortgeknipt houden, geregeld -dat wil eigenlijk zeggen: dagelijks- onder de douche gaan, altijd schone werkkleding dragen.

En de verzorging van wondjes aan handen, onderarmen en gelaat. Deze wondjes moet altijd goed verzorgd worden door de bedrijfsgeneeskundige dienst. Als men daarmee wacht, en er ontstaan ontstekingen, dan is het leed -in de vorm van besmettingen met de beruchte Staphylococcus aureus- niet te overzien.

Hoe moet je hygiënisch verantwoord handen wassen?

  1. Door de handen en de onderarmen onder een stevige lauw/warm waterstraal en vloeibaar zeep te wassen (wassen door stevig de handen ineen te wrijven zo ook de onderarmen behandelen)
  2. Na het wassen de handen droogmaken met handdoekpapier en of droger
  3. Dan de handen behandelen met speciaal handen-desinfectiemiddel

Let op! in vleeswarenbedrijven zijn kranen, zeep, papier, desinfectie dispensers altijd automatisch (men hoeft dus niets aan te raken om handen te wassen) uiteraard zo ook het droog apparaat.

Onderzoek handen wassen

Ik heb zelf in het verleden ook onderzoek verricht onder nieuwe medewerkers in een vleeswarenbedrijf en daarbij heb ik mensen eerst laten handen wassen zoals ze geleerd hebben, en denken dat het moet.
Vervolgens heb ik agar testen laten uitvoeren door de mensen een vinger afdruk op de agar tests te laten zetten.
Daarna heb ik voor gedaan hoe je echt je handen kunt wassen met erbij de garantie dat dit een betere methode is.
Vervolgens hebben de mensen deze methode uitgevoerd en direct erna weer agar vinger afdruk tests laten doen.

Beide test-soorten (agar tests) in een broedstoof 37 uur 37°C
En de mensen de uitslagen incl. de agar tests laten zien.

En altijd schrokken deze mensen zich rot en realiseerde opeens dat ze nog nooit eerder in hun leven echt hun handen gewassen hadden!

Bedenk wel dat hygiënisch handen wassen nodig is in voedselverwerkende industrie, slagerij, restaurants etc. etc., maar dat het normaal gesproken niet zo belangrijk is gezien het feit de besmetting kans vele male kleiner is en dat onder normale leefomstandigheden de mens wel enige resistentie heeft danwel over afweer mechanisme beschikt.

Wilt u privé handen was producten kopen

(gemakshalve voor particuliere bezoekers hierna met klik op blik gemak waar mogelijk koppelingen naar betreffende producten bij bol.com verwerkt in tekst)

Thuis ook contactloos zeep uit dispenser dan zijn er oplossingen

Zeep dispencer automatisch… (dreumex)

Iets moderner?

Zeepdispenser automatisch RVS

Zeepdispenser automatisch zwart

 Weetjes