Onzichtbaar vuil is wat met het blote oog niet te zien is, maar onder een elektronen microscoop wel.

Bacteriën leven van dit onzichtbare vuil

Daarom is het zo dat in de voedselverwerkende industrie of in operatiekamers waar buiten het wegnemen van vervuiling ook gereinigd dient te worden om de voedselbron voor bacteriën weg te nemen {dit is het voor het blote oog onzichtbare vuil} bij de reiniging worden tevens veel bacteriën weggenomen danwel gedood, maar niet allemaal. Daarvoor is desinfecteren nodig.

Opmerking/toelichting: zelfs na desinfectie zijn niet alle bacteriën dood!

Bedenk dat het eindresultaat aan wetseisen dient te voldoen. Zo zijn er waardes voor ATP meting (meting na het reinigen) en Agar test (meting na het desinfecteren)
De waarden zijn niet absoluut ‘0’, maar zo minimaal mogelijk. Dus er is altijd nog aanwezigheid van ‘onzichtbaar’ vuil en bacteriën.

Tot slot:

  • Onzichtbaar vuil is net als stof altijd en overal.
  • De enige mogelijkheid om ‘0’ waarden te bereiken is in een cleane room.

Zie ook: Hoe kijken schoonmaakbedrijven?

 Weetjes