Koffie vlek uit stoffen bank halen

tip Altijd eerst droog verwijderen wat je droog kunt verwijderen, In dit geval de gemorste koffie zo snel mogelijk opnemen met keukenpapier de rest komt later.

Toelichting:

Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk het gemorste koffie opneemt met keukenpapier (heeft u dat niet pak dan toiletpapier) zo word de schade beperkt.

Verder is het belangrijk te weten om welk soort vlek het gaat. Ad hoc een vlek verwijderen valt al snel onder specialistisch schoonmaak – onderhoud (denk hierbij aan hardnekkige mors vlek, zoals koffie op een bankstel laten vallen)

Feiten:

Koffie zonder suiker en melk laten vallen laat een ander soort vlek achter dan een koffie met suiker en melk.
Een bord koffie met suiker en melk op stoffen bank laten vallen is een pittig vlekje

 • De koffie zwart zal enkel een enigszins transparante vlek geven en is redelijk makkelijk te verwijderen…
 • De koffie met suiker zal een enigszins verkleurde vlek geven en is iets moeilijker te verwijderen…
 • De koffie met melk zal een vetvlek geven en is moeilijker te verwijderen…
 • De koffie met suiker en melk zal een verkleurde vetvlek geven en is moeilijk te verwijderen…

Bedenk eerst wat er op de stoffen bank is gemorst? Als dit bekend is kan het juiste reinigingsmiddelen en de juiste methode bepaald / gekozen worden.

 • Koffie zwart is te verwijderen met een oplossing lauw water.
 • Koffie met suiker is te verwijderen met een oplossing warm water en (juiste dosering) mild/ licht alkalisch reinigingsmiddel
 • Koffie met melk is te verwijderen met een oplossing warm water en (juiste dosering) mild/ licht alkalisch reinigingsmiddel
 • Koffie met suiker en melk is te verwijderen met oplossing warm water met midden tot sterk alkalisch reinigingsmiddel

We hebben hier dus te maken met gecombineerde vervuiling op het bankstel. Dit vereist een speciale aanpak en het juiste reinigingsmiddel

Tapijt reinigingsmiddelen zijn speciaal ontwikkeld voor dit soort vervuiling in stoffen (of het nu een stoffen bank betreft of tapijt) en deze middelen zijn veelal licht alkalisch en vet, kleurstof en vuil opnemend.

Om uit te leggen hoe u een koffievlek uit een stoffen bank kunt krijgen is er dus eerst wat voorinformatie nodig…

 • Een gecombineerde koffievlek uit een stoffen bank verwijderen kan niet met gewone huis tuin en keuken middelen gedaan worden!
 • Hiervoor is een water-zuiger en tapijtreinigingsmiddel nodig om überhaupt enig resultaat te bereiken!
 • De zo gezegde eenvoudige trucjes en of wondermiddelen heb ik nog nimmer goed resultaat van gezien (ja op televisie)

Gegevens:

 1. Bankstel zitting is meestal opgebouwd als volgt: schuimrubber en tussen vulling op multiplex plaat
 2. Deze klus vergt inspanning en concentratie!
 3. Een fout tijdens behandeling blijft zichtbaar achteraf en vlekken door methode fouten zijn vrijwel niet te herstellen!
 4. Dus rustig en gefocust te werk gaan!

Benodigdheden:

Methode:

 1. Eerst alle benodigdheden klaarzetten nabij de werkplek. Dusdanig dat de route naar dichtstbijzijnde toiletpot t.b.v. waterzuiger legen & route naar watertappunt vrij bereikbaar is.
  Let op! tijdens de benodigdheden klaarzetten 1 emmer vullen met warm water (die dient later binnen handbereik te staan)
 2. Dweilen of badhanddoeken plaatsen als volgt: 1 droge (dweil of badhanddoek) onderop en 1 (dweil of badhanddoek) waarvan een rand klam vochtig gemaakt is er bovenop plaatsen en de (dweilen of badhanddoeken) onder het bankstel schuiven (uiteraard onder de te behandelen plek) de dweilen zijn voor het opvangen van eventueel lek / druppels
 3. Vervolgens de vloeistofdichte handschoenen aan trekken en een beetje pure tapijt reiniger in de lege emmer doen (heel klein beetje, want een bodempje is ruim voldoende)
 4. Dan het schoonmaakdoekje {secuur} dompelen in de pure tapijtreiniger en de vlek inzetten verticaal van beneden naar boven dan horizontaal weg vervolgen
 5. Vervolgens met de zachte borstel de plek borstelen (hou dezelfde volgorde aan als het inzetten)
 6. Direct daarna een beetje warm water (uit reeds klaar staande emmer) overgieten in de emmer met het bodempje tapijtreiniger (dus feitelijk word het een emmer met gebruikersoplossing tapijtreinigingsmiddel)
 7. Nu de borstel indopen en de plek borstelen en telkens opnieuw dompelen en het omringend gebied mee borstelen (dit is nodig voor het juiste effect) Let op! Indien direct resultaat zichtbaar… vanwege deze handmatige (overigens niet door machine vervangbare) beweging, dan naar gelang behandelen door schuurbeweging naar wens! Rekening houdend met inwerktijd, dosering (puurheid tapijtreinigingsmiddel) en intrekken van water en reinigingsmiddel in het oppervlak (u wilt niet een diep ingetrokken vochtige substantie van oude etensvlek opgelost in tapijtreinigingsmiddel en water in de zitting van uw bankstel) >>> dit zou namelijk nare muffe lucht op kunnen leveren en mogelijk pas weken na de behandeling!
 8. Vervolgens ENKEL MET SLANG is voldoende (mag ook met smal hulpstuk) van beneden naar boven water zuigen dan direct het horizontale vlak (doe het gestaag en maak strakke klein beetje overlappende banen) u ziet precies waar u gebleven bent. Werk telkens 1 richting uit en als hele vlak behandeld is nogmaals dwars op vorige banen (u zult direct zien dat dit een nog beter resultaat geeft)
 9. Beoordeel en beslis of het nodig is om nogmaals te borstelen met oplossing tapijtreinigingsmiddel zo ja >>> uitvoeren!
 10. Nabehandeling met schoon water d.m.v. borstel onderdompelen in emmer met schoon water en het reeds behandelde gebied na borstelen met schoon water (ook weer opletten dat het oppervlak niet te nat word ONNODIG veel vloeistof opbrengen levert enkel maar problemen op achteraf)
 11. Wederom droog zuigen en dezelfde baanrichtingen toepassen als met fase oplossing tapijtreinigingsmiddel

Resultaat is vlek weg

Hierna een eenvoudige illustratie van een stoffen bankstel en doorsnede met koffie vlek,

Uiteraard wilt u na al deze inspanningen een heerlijk kopje koffie ( en ja ook koffieapparaten dienen af en toe schoongemaakt te worden, maar dat komt later nu eerst……. )

 Woonkamer