Hoe kun je een oude urine/ontlasting-vlek met duidelijke rand verwijderen uit stoffen bank?

Een klant vraagt of een 4 jaar oude urine/ontlasting-vlek met duidelijke rand uit het stoffen bankstel verwijderd kan worden.

Gegevens:

Bankstel zitting meestal opgebouwd als volgt: stoffen bekleding over schuimrubber op multiplex plaat

De 4 jaar oude urine/ontlasting-vlek met duidelijke rand is ontstaan, doordat een CVA-Clusterhoofdpijn patiënt 2x tonisch clonisch insult heeft gehad, en waarbij sedatie is toegepast dus de urine/ontlasting was zwaar vervuild! Dus typisch geval van ‘wurst case scenario’!

Deze klus vergt inspanning en uiterste concentratie!

Zelfs de kleinste fout tijdens behandeling blijft zichtbaar achteraf en vlekken door methode fouten zijn vrijwel niet te herstellen!
Dus rustig en gefocust te werk gaan!

 

Benodigdheden:

Warm stromend watertappunt

2 Dweilen

2 Emmers

Tapijt reinigingsmiddel

1 paar goede Huishoudhandschoenen

Waterzuiger

Schrobborstel

Microvezel doek(jes)

 

Methode:

Eerst alle benodigdheden klaarzetten nabij de werkplek. Dusdanig dat de route naar dichtstbijzijnde toiletpot t.b.v. waterzuiger legen & route naar watertappunt vrij bereikbaar is.
Let op! tijdens de benodigdheden klaarzetten 1 emmer vullen met warm water (die dient later binnen handbereik te staan)

( Dweilen plaatsen als volgt ) 1 droge dweil onderop en 1 dweil waarvan een rand klam vochtig gemaakt is er bovenop plaatsen en de dweilen onder het bankstel schuiven (uiteraard onder de te behandelen plek)
Opmerking: de dweilen dienen ter opvangen van eventueel lek / druppels

Trek nu de vloeistofdichte handschoenen aan en doe een beetje pure tapijt reiniger in de lege emmer (heel klein beetje, want een bodempje is ruim voldoende)

Vervolgens het schoonmaak doekje {secuur} dompelen in de pure tapijtreiniger en de vlek inzetten verticaal van beneden naar boven dan horizontaal weg vervolgen

Dan met de zachte borstel de plek borstelen (hou dezelfde volgorde aan als het inzetten)

Direct daarna een beetje warm water (uit reeds klaar staande emmer) overgieten in de emmer met het bodempje tapijtreiniger (dus feitelijk word het een emmer met gebruikersoplossing tapijtreinigingsmiddel)

Nu de borstel indopen en de plek borstelen en telkens opnieuw dompelen en het omringend gebied mee borstelen (dit is nodig voor het juiste effect)

Let op! Indien direct resultaat zichtbaar… vanwege deze handmatige (overigens niet door machine vervangbare) beweging, dan naar gelang behandelen door schuurbeweging naar wens! Rekening houdend met inwerktijd, dosering (puurheid tapijtreinigingsmiddel) en intrekken van water en reinigingsmiddel in het oppervlak (u wilt niet een diep ingetrokken vochtige substantie van oude urine/ontlasting-vlek opgelost in tapijtreinigingsmiddel en water in de zitting van het bankstel) >>> dit zou namelijk nare schimmel en een voedselbron voor bepaalde bacteriën kunnen opleveren wat vervolgens stank veroorzaakt en mogelijk pas weken na de behandeling naar het oppervlak komt!

Dan komt het na spoelen

ENKEL MET SLANG is voldoende (mag ook met smal hulpstuk) van beneden naar boven water-zuigen dan direct het horizontale vlak (doe het gestaag en maak strakke klein beetje overlappende banen) u ziet precies waar u gebleven bent.

Toelichting: werk telkens 1 richting uit en als hele vlak behandeld is nogmaals dwars op vorige banen (u zult direct zien dat dit een nog beter resultaat geeft)

Beoordeel en beslis of het nodig is om nogmaals te borstelen met oplossing tapijtreinigingsmiddel zo ja >>> uitvoeren!

Nabehandeling met schoon water d.m.v. borstel onderdompelen in emmer met schoon water en het reeds behandelde gebied na borstelen met schoon water (ook weer opletten dat het oppervlak niet te nat word ONNODIG veel vloeistof opbrengen levert enkel maar problemen op achteraf)

Wederom droog zuigen en dezelfde baanrichtingen toepassen als met de fase opzuigen van oplossing tapijtreinigingsmiddel!

Resultaat is vlek weg!

Hierna een eenvoudige illustratie,

Hoe u een vlek uit stoffen bank kunt halen kijk > daar

 Woonkamer